Home » News » Vrouwenvereniging VIVA-SVV wordt na 100 jaar Rebelle.

Vrouwenvereniging VIVA-SVV wordt na 100 jaar Rebelle.

Rebelle - Actie Gent

Brussel, 28 februari 2022– Vandaag onthult VIVA-SVV, de vrouwenvereniging van de socialistische mutualiteiten, haar nieuwe naam: Rebelle. Een sterke naam die verwijst naar vrouwen (‘elle’) die hun wereld veranderen (rebel). De vereniging voegt meteen daad bij het woord en trekt deze week de straat op met een babbelbox in vijf Vlaamse steden, te starten vandaag in Gent. Zo geven ze vrouwen de kans om hun stem te laten horen. De naamsverandering en campagne zijn het startschot voor de festiviteiten voor de 100ste verjaardag van de vereniging later dit jaar.

Aansluiten bij hedendaagse vrouwen 

“Er waait al een tijd een nieuwe wind door VIVA-SVV. Ons jubileumjaar leek ons de perfecte gelegenheid om dat vorm te geven, vooreerst met een nieuwe naam: Rebelle”, aldus Lilith Roggemans, Nationaal Verantwoordelijke bij Rebelle. “Deze naamsverandering is een grote stap voor onze vereniging, maar een stap die we nemen met alle respect voor onze wortels en partnerorganisatie de Socialistische Mutualiteiten. Onze focus op gezondheid en solidariteit laten we niet los. We blijven vrouwen verenigingen die zich inzetten rond verschillende actuele thema’s: seksualiteit, emotionele arbeid, geweld, menstruatiearmoede, de gezondheidskloof, body positivity en ouderschap. We merken dat we met deze thema’s ook meer en meer jonge vrouwen bereiken.”

Vrouwen moeten meer op straat komen

Rebelle roept vrouwen op om opnieuw op straat te komen rond thema’s die hen aanbelangen. “De laatste jaren is dat minder het geval geweest”, aldus Roggemans. “Maar we mogen wel iets stouter, iets ‘rebelser’, zijn. Nog te vaak worden bepaalde thema’s, denk maar aan seksuele intimidatie, weggelachen of als overdreven bestempeld. We willen als vereniging meehelpen om daar verandering in te brengen. Daarom kozen we ook voor de babbelboxen in onze lanceringscampagne. Vrouwen krijgen niet vaak de kans om op grote schaal en actief in het straatbeeld hun mening te geven.”

Gedragen door 1.900 vrijwilligers

De naamsverandering naar Rebelle valt samen met de week van de vrijwilliger en dat is niet geheel toevallig. “We hebben een groot en betrouwbaar netwerk van vrijwilligers. Daar zijn we heel dankbaar voor en trots op”, vertelt Roggemans. “We vonden het dan ook passend om hen deze week in de kijker te zetten door bij hen langs te gaan en de nieuwe naam aan te kondigen.”

De campagne vindt deze week in de volgende steden plaats:

  • Maandag 28 februari 13u-16u Stadshal Gent
  • Dinsdag 1 maart 13u-16u MAS, het Eilandje Antwerpen
  • Woensdag 2 maart 13u-16u Molenpoortplein Hasselt
  • Donderdag 3 maart 13u-16u Hal 5 Leuven
  • Vrijdag 4 maart 13u-16u Simon Stevinplein Brugge

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.